« Naar nieuwsoverzicht

Hireserve Nieuws

Het laatste nieuws & onze visie op online recruitment

Hireserve in het nieuws

07 juni 2018 G+ Nieuws
2018-06-07

We zoeken de publiciteit niet zo vaak. Achter de grote werken-bij sites waar onze recruitment software draait, zijn we voor de buitenwereld zelfs onzichtbaar. Toch zijn we nu in het nieuws. Niet vanwege een nieuw project waar we trots op zijn of door een grote deal die we hebben gewonnen. We staan in de krant vanwege het feit dat het Openbaar Ministerie met onze recruitment software heeft gewerkt op het moment dat mijn zwager daar een hoge functie had en o.a. personeelszaken in zijn portefeuille had.

Aan de journalist die vragen aan mij stelde, heb ik antwoord gegeven. Informatie over de inhoud van het contract of over bedragen die in het contract staan, mogen en zullen we nooit geven. Van geen enkele klant, oud of nieuw, geven we die informatie. Het enige dat wij erover kwijt kunnen, is dat de kosten voor recruitment software voor organisaties met de omvang van het OM binnen de drempelbedragen voor overheidsopdrachten vallen. Deze opdrachten worden dan ook niet ‘openbaar aanbesteed’, maar gegund op basis van ‘mini-competities’.

Dit zijn in ieder geval de feiten (ik heb e-mails om dit te ondersteunen):

  • Ik heb op 14 februari 2007 een presentatie gegeven in een landelijk OM-overleg over recruitment.
  • Op 2 februari 2009, twee jaar later, heb ik een presentatie gegeven in Utrecht aan het hoofd HRM en een senior adviseur HRM.
  • In februari 2009 is tevens gesproken met twee andere marktpartijen, waaronder een van onze grote concurrenten. 
  • Achtereenvolgens zijn er door mij (hele scherpe) offertes verstuurd op 7 mei 2009 en 17 juli 2009.
  • Op 2 oktober 2009 zijn de laatste technische punten schriftelijk bevestigd.
  • Op 1 november 2009 is de deal definitief gegund.
  • De software en de integratie met de websites van het OM is eind januari 2010 opgeleverd.

Dat wij deze deal gegund hebben gekregen is op zich niet verrassend. Wij waren en zijn geen kleine marktpartij, onze software is gewoon goed en wij winnen wel vaker een deal.

Mijn vrouw werkt sinds april 2009 bij Hireserve en heeft meegewerkt aan het inrichten van het systeem (uit die tijd stammen de tweets waarnaar in het artikel in NRC van 7 juni 2018 verwezen wordt). Om ongemakkelijke situaties te voorkomen is aan het eind van de implementatie met het hoofd HRM afgesproken, dat zij geen deel meer zou uitmaken van het team dat het OM begeleidde in het gebruik van het systeem. Onze software is 8 jaar lang gebruikt door het OM en sinds eind 2017 werkt het OM met een andere recruitment software.

We betreuren het enorm dat in de media een beeld wordt geschetst dat e.e.a. niet netjes gegaan zou zijn en dat komt ook volstrekt niet overeen met de wijze waarop Hireserve het proces binnen het OM heeft ervaren.