« Naar klantenoverzicht

Ziut

Ziut is thuis in de complexe problematiek die het inrichten en beheren van de openbare ruimte met zich meebrengt. Als marktleider in  openbare verlichting in Nederland, werkt Ziut voor 200 gemeenten, voor provincies, rijkswaterstaat en bedrijven.

Werken bij Ziut

‘We hebben nu zo’n 1.400 bezoekers per maand’

Kristel Wijgman

kristel_wijgman

Kristel Wijgman, hr-business partner, voorheen recruiter, bij Ziut: ‘Vanuit mijn werk bij Alliander werd ik een jaar geleden gevraagd om recruiter te worden bij Ziut, een toen net nieuwe onderneming waar ik recruitment helemaal zelf kon opzetten. Het verschil met mijn vorige werkomgeving was groot. Bij Alliander was de wervingsbehoefte groter, hadden we grote campagnes en een eigen afdeling arbeidsmarktcommunicatie. Bij Ziut begonnen we min of meer op 0. Toch was mijn doel om 92 procent van onze vacatures zelfstandig in te vullen. Dat was behoorlijk ambitieus. Daarvoor had ik dus ook absoluut een ecruitmentsysteem en een eigen recruitmentsite nodig. Alleen zo kun je immers je workfl ow goed beheersen, vind ik, en hou je ook ruimte om met je core business bezig te zijn. Om helder te krijgen wat ik precies nodig had, schreef ik een business case. Uitgaande van een continue 20 sollicitanten per jaar, bracht ik het proces in kaart en berekende ik de kosten. Gelukkig kon ik op basis hiervan mijn hr-manager overtuigen onze werving vanaf het begin goed aan te pakken.

Voorselectie

Het recruitmentsysteem moest aan een aantal criteria voldoen. Voorop stond dat de hele administratie rond de voorselectie van kandidaten via het systeem moest lopen. Als recruiter zet ik zelf de vacatures uit en maak ik de eerste selectie op basis van cv’s. De vacaturehouders hoefden daarom zelf geen toegang tot het systeem te hebben. Wel moeten we hen goed en automatisch kunnen informeren. Omdat ik naast een recruitmentsysteem ook een goede vacaturesite nodig had, wilde ik dit aan elkaar kunnen koppelen. En dat liefst door een en dezelfde partij laten verzorgen. Met het systeem wilde ik daarnaast voor onze interne sollicitatieprocedure een koppeling met ons intranet.

Maatwerk

Ik heb geen uitgebreid onderzoek gedaan voor ik met leveranciers in gesprek ging. Bij Alliander had ik namelijk al een aanbestedingstraject voor een recruitmentsysteem voor de inhuur van externen meegemaakt, waardoor ik een aardig beeld had van de mogelijkheden in de markt.

Vanwege eerdere positieve ervaringen viel de keuze uiteindelijk op Hireserve en hun systeem iCams. Daarmee kon ik maatwerk krijgen en naast het recruitmentsysteem een goede vacaturesite laten bouwen. Heel belangrijk vind ik ook dat deze partij kan meedenken en makkelijk benaderbaar is. Voor Ziut was ik juist daarnaar op zoek. Eenmaal om tafel ging het snel. De bouwers implementeerden het hele recruitmentsysteem en de website in anderhalve maand. Dat was op zich al heel prettig, maar ook het gebruiksgemak van het systeem valt enorm mee. Daarnaast is ook de vindbaarheid van onze vacatures sterk verbeterd. We hebben nu zo’n 1.400 bezoekers per maand op onze recruitmentsite. Voor een relatief onbekende naam als Ziut en zonder ondersteunende arbeidsmarktcampagne is dit een heel mooi aantal.

Vervolgstappen

Waar ik vooraf niet aan had gedacht, was dat je meteen al moet nadenken over alle mogelijke vervolgstappen. Goede kandidaten die voortijdig afhaken in de procedure, wil je later bijvoorbeeld via het systeem opnieuw kunnen benaderen. Juist kandidaten volgen maakt je onderscheidend in de markt. Maar eenmaal een database opgebouwd, kun je zo’n eigenschap ook niet zomaar meer met terugwerkende kracht toevoegen. En ook het hele proces van de inhuur van externen zou bijvoorbeeld in de toekomst via iCams kunnen lopen. Andere wensen? De business volgend jaar nog meer betrekken bij het creatief benaderen van potentiële kandidaten. In iCams kunnen we bijvoorbeeld een database opbouwen met kandidaten die we kunnen uitnodigen voor bepaalde businessactiviteiten. Zoals we dat ook met klanten al doen. Zeker voor de technische doelgroep is het erg interessant als je ze voor inhoudelijke interessante bijeenkomsten kunt uitnodigen. Dat zouden mooie aanvullingen zijn op de huidige recruitmentactiviteiten.’

Resultaat

De administratieve processen rondom de voorselectie van kandidaten zijn nu volledig geautomatiseerd. Het systeem is voor de recruiter bovendien eenvoudig in gebruik. De vacatures van Ziut zijn daarnaast goed vindbaar: de recruitmentsite trekt maandelijks 1.400 bezoekers.

Websiteziut.nl